Best of

Avgång

25 januari 2020

Hemresa

11 februari 2020

Antal dagar

17 dagar

Destination

Laos - Vietnam - Laos

Resan startar i Unescos världsarv – Luang Prabang i Laos. Här skall vi upptäcka omgivningarna till fots och från elefantryggen innan vi åker österut till de mystiska Plain of Jars. Vidare över gränsen till Vietnam och det mindre besökta Mai Chau. Här har Hao, min kontakt och vän sedan många år nyligen öppnat en resort, bland sjöar och sockertoppar. Här vandrar vi i bergen och besöker intilliggande byar och njuter av den storslagna naturen. Härifrån åker vi till Halongbukten för lata dagar och god mat på en junk. Vidare mot Danang och den fantastiska staden Hoi An innan vi reser tillbaka över gränsen till Laos och templen i Wat Phou (äldre än Ankor Wat) resan avslutas med några dagar i Mekongdeltat och 4000 islands innan vi flyger tillbaka till Luang Prabang för hemresan. Datumen kan ändras något

Reseplan

Dag 1
Ankomst Luang Prabang . Här bor vi nära centrum. Här finns tempel, smala gator med härliga restauranger och även en trevlig nattmarknad med fina hantverk. Luang Prabang är en av de bäst bevarade städerna i Indokina med vackra franska kolonial hus och tempel (33st). Turismen har endast varit tillåten i Laos sedan 1989 och mycket är fortfarande oexploaterat. 

Dag 2
Till fots i staden Vi får en inblick i Världsarvets tempel och historia då vi promenerar runt i staden med guide. Den som har lust kan på sen eftermiddag gå upp på berget Phousi med vacker stupa och fin solnedgång över staden. Nattmarknaden tar vid härnäst.

Dag 3
Kanske någon vill gå upp tidigt för att se munkarnas morgonvandring igenom staden innan vi åker på dagens äventyr. Vi skall till Elephant Village Camp. Med medhavd lunchlåda och badkläder ger vi oss ut på elefantryggen i ca 5 km innan vi kliver av och fortsätter till det vackra vattenfallet Khuang Si som bjuder på bad för den som vill. På sen eftermiddag är vi åter i Luang Prabang. 

Dag 4
Luang Prabang – Xieng Khouang Vi åker ut i det riktiga Laos, delvis genom terräng som helt bombats sönder av Amerikanerna under Vietnamkriget. Här ser vi kanske inga andra turister på hela dagen. Vårt mål är de mytomspunna Plan of Jars – ett arkeologisk mysterium. På en äng ligger massor med halvt nedgrävda stora krukor – ingen vet ännu varför. Övernattning Xieng Khouang.

Dag 5 
Idag skall vi korsa gränsen till Vietnam och det mera okända Mai Chau. Resan tar stor del av dagen med gränsformaliteter m.m.. På eftermiddagen / kvällen är vi hos Hao på den vackert belägna Ba Khan Village Resort. Här ligger insjöar med socketopps bergen som fond i den frodiga naturen. Här ingår helpension (ej dryck)

Dag 6 - En vandring på förmiddagen och en vandring efter lunch i omgivningarna idag. Den som vill kan naturligtvis stanna på lodgen och slappa vid poolen.

Dag 7 - Vi gör en båttur på Hoa Binh great lake och senare besöker ett lokalt folk och får lite inblick i deras liv här i bergen. Efter lunch är det dax att lämna landsbygden och åka till Hanoi. 

Dag 8 - Tidig morgon lämnar vi staden och åker Red river delta och Halong bukten. Här går vi ombord på en traditionell Junk och seglar ut i bukten. Ombord bor vi i 2 bädds hytter och det är bara att njuta av omgivningen. Båten stannar till vid intressanta platser och soldäck finns längs upp. 3 måltider / dag serveras. På kvällen kan de som vill prova på att fiska bläckfisk efter bara njuta av en cocktail vid solnedgången. Helpension (ej dryck)

Dag 9 - Båten lämnar sin ankringsplats och åker vidare i de 2000 öarnas skärgård. Vi hinner med en brunch ombord innan det är dags att säga farväl och åka tillbaka till vårt hotell i Hanoi. (B)

Dag 10 - Fri förmiddag innan vi tar flyget på sen eftermiddag söderut till Danang och det härliga staden Hoi An, som är en liten stad med mycket intakt gammal arkitektur. Bästa sättet att se den är till fots. Här stannar vi i 3 nätter och det finns mycket att upptäcka. Den täckta japanska bron och de gamla kinesiska handelshusen är värt ett besök. Det finns gott om kinesiska minnesmärken och det är kanske inte så konstigt att en stor del av invånarna också härstammar från Kina. Shopping är också en stor del av nöjet här. Vietnamesisk matlagning står också på programmet under vistelsen. Havet ligger inte långt härifrån så den som vill kan ta en cykeltur till stranden. 

Dag 13 - Vi lämnar Hoi An och idag tar vi oss tillbaka till Laos och staden Savannakhet. Det blir en lång dag idag men vi stannar på intressanta ställen utmed vägen, övernattning Savannakhet.

Dag 14  - Mot Mekongdeltat och på vägen stannar vi vid det mindre kända Wat phou Templen. Dessa tempel är byggda innan templen i Ankor Wat och har samma utformning. Här brukar det vara mycket hett så vi tar den tid som krävs för att besöka platsen. Vi kommer till Pakse och 4000 island på sen eftermiddag. Här stannar vi 2 nätter för att njuta av stillheten i deltat. Här tar man sig runt med cykel, båt eller till fots. Vi besöker tillsammans de spektakulära vattenfallen och med båt tar vi oss runt ön, kanske har vi tur och ser delfinerna som finns här. Ett härligt ställe att bara vara på! Vårt hotell har en fin pool direkt vid deltats kant.

Dag 16 
Vi flyger till baka till Luang Prabang där var och en har tid att ytterligare utforska staden fram till flyget hem i morgon dag 17

 

"Den som väntar på att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet"