Det bästa av

Avgång

9 mars 2019

Hemresa

22 mars 2019

Antal dagar

13 dagar

Destination

Borneo

Borneo, världens tredje största ö som till stor del fortfarande är täckt av tropisk regnskog och innehar en av världens största biologiska mångfald. Vi besöker Sabah på den norra delen där vi under 2 veckor skall uppleva Orangutangerna i Sepilok, Näsaporna längs Kinabatanganfloden, bo i härliga jungellodger och avsluta med några dagar på en tropisk strand - De som vill har även möjlighet att bestiga Mt. Kinabalu.

Reseplan

Dag 1 - 2 Avresa från Sverige via Kuala Lumpur i Malaysia till Sandakan på Borneos nordkust. Här checkar vi in på det nybyggda MY Nature Resort. På kvällen innan det blir mörkt kan man gå ut på träklädda stigar i regnskogen och vänta på att de flygande ekorrarna skall lämna sina bon. Guidad nattvandring är också möjlig här. Middag ingår på lodgen.

Dag 3  - Sepilok Rehabilitation Center. Här har man sedan 30-talet bedrivit forskning om Orangutangerna. Man har specialiserat sig på att återanpassa aporna, från ett liv i fångenskap, till ett liv i djungeln. Vi åker hit efter frukost för att vara med vid utfodringen. Här finns också en anläggning för utrotningshotade björnar som vi besöker innan vi fortsätter ned till havet och hamnen vid Sim Sim Water Village: Härifrån tar båten i någon timme uppströms den mäktiga Kinabatanganfloden. Har vi tur kan vi se vilda Orangutanger eller andra sorters apor utmed vägen. Vi kommer till Abai Jungel Lodge och checkar in i det fina stugorna innan det blir lunch nere vid floden. På eftermiddagen är det dax att ta de mindre båtarna och upptäcka Kinabatangans många tillflöden på spaning efter apor och fåglar och om vi har tur vilda Orangutanger. När mörkret faller börjar eldflugor lysa upp träden och det är magiskt att flyta i becksvart natt och se glimmande träd längs flodstranden. Tillbaka vid lodgen bjuds det på härlig middag. Efter middagen kan de som vill gå på guidad nattvandring i regnskogen runt lodgen. 

Dag 4 - Tidig morgon före frukosten åker vi ännu en tur på floden till Oxbow lake där vår medhavda kaffetermos kommer väl till pass. Frukosten serveras sedan under trädkronorna i det fria vid Abai. Lite ledigt innan lunch och de som är intresserade kan besöka en lokal by. Vi checkar ut och fortsätter uppströms till Sukau och Kinabatangan River Lodge. Vi installerar oss i våra rum och sedan bär det av på jakt efter de originella näsaporna före middagen. Hur länge vi är ute beror på vad vi ser. Det brukar bli flera timmars spaning upp bland trädkronorna där Näsaporna slår sig till ro på kvällen.

Dag 5 - Ännu en dag i paradiset - med ännu en river cruise innan vi åker till de väldiga Gomantong grottorna. Här har svalbon skördas i generationer och när ni ser stegarna de använder är det svårt att tro sina ögon. Tillbaka på lodgen finns tid att bara sitta och njuta innan middagen serveras..

Dag 6  - Vi lämnar Kinabatangan via Abai för en bensträckare och kaffe och tar båten hela vägen tillbaka till Sandakan och vårt flyg vidare till Kota Kinabalo. Här bor vi centralt på Sabah Oriental Hotel. 

Dag 7 - Fri dag i KK - shopping eller kanske någon tar en tur ut till de mindre öarna utanför stan i den marina nationalparken Tunku Abdul Rahman. Hit tar man sig med små båtar från hamnen.

Dag 8 -  Tillfälle att bestiga Mt. Kinabalu för de som önskar.

Samtliga lämnar KK tidigt och åker genom vackra landskap till Kinabalu National Park. Färden tar ca 2,5 timmar med vissa stopp utmed vägen.

Klättrare: Framme vid nationalparken checkar ni in  vid högkvarteret och fortsätter med buss ca 15 minuter till Timpohon Gate ca (1800 m.ö.h). Tillsammans med en bergsguide vandrar ni sedan upp till Laban Rata Resthouse (3.353 m.ö.h.). Här är temperaturen mellan 5 - 10 grader normalt. Vandringen tar normalt 4-6 timmar men kan vara jobbig så var förberedd och läs på. Stigen går endast uppför hela dagen och utmed vägen finns ingen mat så lunchpaket är med i ryggsäcken. På toppen är det övernattning i enkla baracker utan värme som gäller. 

Vi som inte klättrar: När vi vinkat av våra vänner fortsätter vi till Poring Hot Springs där vi kan gå längs stigarna i parken eller högt uppe bland trädens kronor på sk. canopy walkways - 30  meter över marken. Här har man fågelperspektiv. Kanske det finns tid efter lunch att ta ett varmt bad i de varma källorna här innan det är dags att åka till Beringgis Beach Resort - för några avslutande lata dagar vid stranden. 

Här finns inte mycket annat att göra än sol och bad. Bussar in till Kota Kinabalu arrangeras från hotellet flera gånger per dag för de som vill exempelvis vill shoppa. 

Dag 9 - Klättrare

Redan vid 3-tiden på morgonen påbörjas den sista delen av vandringen upp till toppen på 4095 m.ö.h. Efter ca 3 timmar i mörker kan ni förhoppningsvis se solen gå upp ovan molnen. Efter lite vila startar vandringen nedför tillbaka till 1.800 meters nivån. Lunch ordas efter vandringen innan ni åker till oss andra på  Beringgis Beach Resort för välbehövlig vila. 

Dag 10 - Fri dag.

Dag 11 - Fri dag.

Dag 12 - Tillbaka till Kota Kinabalu och flyget hemåt.  

 

Resans Pris 17 500:- exkl. flyg

Tillägg för att bestiga Mt. Kinablu 3800:- 

I resans pris ingår:

  • Allt enligt programmet, marktransporter och båtar

  • Alla inträden och tillstånd

  • Två – flerbäddsrum beroende på vart vi befinner oss.

  • Helpension i Sandakan (ej dryck)

  • Frukost ingår de dagar vi bor på hotell.

I priset ovan pris ingår inte flygresan t/r Borneo (beräknad kostnad ca; 10000:- ). Detta är ett önskemål från tidigare resenärer som vill betala med kontokort för att få tillgång till bankkortens reseförsäkringsskydd. Jag bokar en gruppbiljett till bästa pris och sedan sker all kontakt direkt mellan resenär och det bolag som bokar flyget. Naturligtvis kan du boka flyget själv.

Jag reser med som sällskap och inte reseledare i traditionell mening.

Alla måste vara beredda på att ta egna initiativ.

 

Hur anmälning och betalning går till:

Om Du vill följa med på resan betalar du bokningsavgift på 4000.- Om du tänker bestiga Mt. Kinabalu är anmälningsavgiften 7800:-

Sätt in beloppet på Bankgiro 218-6088. Skriv: namn, adress, telefonnummer och personsiffror (6 stycken) på inbetalningskortet. Ange även vilken resa du anmäler dig till och din e-postadress. Ytterligare 7000:- skall vara betalt senast 60 dagar innan resan. Därefter kommer flyget att faktureras separat direkt från bolaget i fråga. Brukligt är att biljetter betalas 30 dagar innan avresan. Flyget går bra att betala med kontokort för att få tillgång till reseförsäkringen som gäller respektive kort.

Resterande belopp betalas på plats på Borneo.

Anmälan är bindande.

 

Avbeställningsregler. Om du avbeställer resan med läkarintyg, eller av annan godkänd anledning (dödsfall eller att någon närstående blir allvarligt sjuk, så du tvingas avboka din resa) får du tillbaka 1500.- av din bokningsavgift fram till 60 dagar innan avresa. Efter andra inbetalningen fram till 14 dagar före avresan står 5000:- inne. Närmare än 14 dagar före avresa står 8000:- inne.

Vid avbokning av icke godkänd anledning återbetalas 50% av inbetalt belopp fram till 40 dagar innan avresa. Efter det står hela beloppet inne.

En administrativ avgift på minst 2500:- tas alltid ut vid avbokning.

Statlig resegaranti finns för samtliga resor

Lagen om paketresor: https://www.konsumentverket.se/contentassets/acc261b187434045a4b8826cb015815b/standardformular-ai-paketresor-hyperlankar-kan-anvandas.pdf

"Den som väntar på att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet"