Elefanter, sockertoppar och 4000 öar

Avgång

23 november 2016

Hemresa

7 december 2016

Antal dagar

14 dagar

Destination

Laos

Resan startar i Unescos världsarv – Luang Prabang. Här skall vi upptäcka omgivningarna till fots och från elefantryggen innan vi åker österut till de mystiska Plain of Jars. Vidare till det underbara Vang Vieng mitt bland sockertopps bergen (ovan) innan huvudstaden Vientiane står på programmet. Vi fortsätter söderut med nattbuss till Pakse och vidare upp till det svala Bolevean Plateau där vi övernattar på ett kaffeplantage. Till sist stannar vi några dagar i Mekondeltat och utforskar 4000 Island med båt innan vi flyger åter till Luang Prabang för hemresa. Följ oss på bloggen

Reseplan

Dag 1
Ankomst Luang Prabang . Här bor vi nära centrum. Här finns tempel, smala gator med härliga restauranger och även en trevlig nattmarknad med fina hantverk. Luang Prabang är en av de bäst bevarade städerna i Indokina med vackra franska kolonial hus och tempel (33st). Turismen har endast varit tillåten i Laos sedan 1989 och mycket är fortfarande oexploaterat. 

Dag 2
Till fots i staden Vi får en inblick i Världsarvets tempel och historia då vi promenerar runt i staden med guide. Den som har lust kan på sen eftermiddag gå upp på berget Phousi med vacker stupa och fin solnedgång över staden. Nattmarknaden tar vid härnäst.

Dag 3
Kanske någon vill gå upp tidigt för att se munkarnas morgonvandring igenom staden innan vi åker på dagens äventyr. Vi skall till Elephant Village Camp. Med medhavd lunchlåda och badkläder ger vi oss ut på elefantryggen i ca 5 km innan vi kliver av och till fots går genom regnskogen till ett vackert vattenfall som bjuder på bad för den som vill. Efter lunchen återvänder vi mot campen till fots och en kortare båtfärd. Vi är åter i Luang Prabang på sena eftermiddagen.

Dag 4
Luang Prabang – Xieng Khouang Vi åker ut i det riktiga Laos, delvis genom terräng som helt bombats sönder av Amerikanerna under Vietnamkriget. Här ser vi kanske inga andra turister på hela dagen. Vårt mål är de mytomspunna Plan of Jars – ett arkeologisk mysterium. På en äng ligger massor med halvt nedgrävda stora krukor – ingen vet ännu varför. Övernattning Xieng Khouang.

Dag 5
En dag bland minoritets befolkning och arkeologiska utgrävningar. Vi besöker byar och får en inblick i livet på landet, lunchen intas på en lokal restaurang och på eftermiddagen fortsätter vår upptäcktsfärd i denna del av det outforskade Laos.

Dag 6
Morgon marknad innan en lång bussfärd tar vid. Dagen mål är det vackra Vang Vieng och resan tar nog större delen av dagen men från bussfönstret kan vi följa det vardagliga livet i Laos. Framme möter oss ett fantastiskt landskap med floder och sockertopps berg. Vi bor direkt vid flodstranden med vacker utsikt över bergen. 

Dag 7
Vang Vieng har mycket att erbjuda. Traktor flak till grottorna eller kanske en cykeltur i de vackra omgivningarna. Hel dag för egna utfärder. Kanske en flodtur i kanot eller bara njuta av omgivningarna.

Dag 8
Efter frukost går färden mot Vientiane men på vägen stannar vid en stor sjö och reservoar för saltutvinning i Nam Ngum – vi går ombord på en long tail boat och tar en tur ut på sjön för att besöka en lokal fiskeby. På sena eftermiddagen ankommer vi till huvudstaden.

Dag 9
Vientiane. Staden är trevlig med breda boulevarder och låga hus. Här bor mindre än 1 miljon innevånare vilket är lite för en asiatisk huvudstad. På förmiddagen gör vi en sightseeing och på eftermiddagen har vi lite egen tid. Kanske det är läge att ta en kopp kaffe på Scandinavian Bakery innan vi skall ta nattbussen till Pakse. Nattbussen är en liggbussar och det är ett roligt och bekvämt sätt att ta sig längre sträckor..

Dag 10
När bussen kommer till Pakse på morgonen tar vi oss upp till Bolevean Plateau. Högt ovanför Mekongdeltat breder regnskogen ut sig med vackra vattenfall, te, banan och kaffeplantage. Här är klimatet kallare och vi har en skön eftermiddag och övernattning sker på ett kaffeplantage.

Dag 11
Ned till Mekongdeltat och The 4000- Island. Här stannar vi 2 nätter för att njuta av stillheten i deltat. Här tar man sig runt med cykel, båt eller till fots. Vi besöker tillsammans de spektakulära vattenfallen och med båt tar vi oss runt ön för att försöka se delfinerna som finns här. Ett härligt ställe att bara vara på! Vårt hotell har en fin pool direkt vid deltats kant.

Dag 12 
Vi flyger till baka till Luang Prabang där var och en har tid att ytterligare utforska staden fram till flyget hem i morgon dag 13

Resans pris exkl. flyg: 15 300:-
I ovan priset ingår:

  • Allt enligt programmet
  • Marktransporter i egen buss/flyg Pakse – Luang Prabang samt egna båtar
  • Bra Mellanklasshotell / 2 bäddsrum
  • I priset ingår frukost samt lunch under elefant ritten
  • Engelsktalande guide
  • Vatten i bussen under resan

Jag reser med som sällskap och inte som reseledare i traditionell mening. Alla måste vara beredda på att ta egna beslut.

I priset ingår ej

Flygresan som beräknas till 7500:- - 8000:- Jag bokar en gruppbiljett till bästa möjliga pris och sedan blir var och en debiterad flyget direkt från det bolag som håller i den biten. För att få bästa möjliga pris kan flyget komma att debiteras tidigare än 1 månad innan avresan.

Visum till Laos fixas vid gränsen – kostar ca US 50.00

Hur anmälning och betalning går till:

Om Du vill följa med på resan betalar du bokningsavgift på 6300.- till Bankgiro 218-6088. Skriv: namn, adress, telefonnummer och personsiffror (6 stycken) på inbetalningskortet. Jag behöver även en e-postadress. Därefter kommer flyget att faktureras separat direkt från det bolag som sköter den bokningen.
Det går fint att betala flyget med kontokort för att få tillgång till försäkringen mm. Resterande belopp betalas på plats i Laos.

OBS ! Anmälan är bindande.

Avbeställningsregler.

Om du avbeställer resan med läkarintyg, eller av annan godkänd anledning (dödsfall eller att någon närstående blir allvarligt sjuk, så du tvingas avboka din resa) får du tillbaka 4000.- av din bokningsavgift fram till 30 dagar innan avresa. Efter det står hela bokningsavgiften inne.

En administrativ avgift på minst 2300:- tas alltid ut vid avbokning.

Vid avbokning av icke godkänd anledning återbetalas 50% av inbetalt belopp fram till 50 dagar innan avresa. Efter det återbetalas inget. Flyget har egna avboknings regler som medföljer fakturan från flygbolaget.

Statlig resegaranti finns för samtliga mina resor

"Den som väntar på att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet"