SAGARMATHA

Avgång

13 maj 2019

Hemresa

30 maj 2019

Antal dagar

17 dagar

Destination

Mount Everest Base Camp

Tillsammans med Keshab Khatri som jag känt sedan 1998 och jag vågar lova är en av Nepals bästa guider erbjuder Tant Grön nu - HÖJDARRESAN. Keshab började som bärare och kökschef på mina första resor och har sedan jobbat sig upp till guide, chefsguide och numera arrangerar han egna vandringar. Man kan inte få bättre, mera erfaren och hjälpsam person för denna typ av vandring så jag har därför beslutat samarbeta med honom och göra en efterlängtad tjejresa till EBC- Everest Base Camp. Här följer program dag för dag.- Max antal 12 personer

Reseplan

Dag 1.

Ankomst Kathmandu, huvudstad i Nepal. Ni möts av Keshab på flygplatser. Inget är planerat idag utan det finns tid för återhämtning efter resan. Ert hotell ligger i stadsdelen Thamel där det finns massor av restauranger och affärer där det lätt går att kompletera utrustningen för de kommande veckornas vandring om något fattas.

Dag 2. Kathmandu

Sightseeing  - Durbar Square- det urgamla tempelområdet mitt i Kathmandu där fortfarande en levande gudinna bor i ett av husen. Har men tur får man en glimt av henne men hon är för det mesta inomhus. Parsupathinath - Hinduernas heligaste tempel, här pågår vissa tider kremering vid floden och även om vi tycker det kan vara lite svårt att se så är det ett naturligt inslag här. Flera andra intressanta platser hinner ni också med innan det är dags för Förberedelser och genomgång inför vandringen.

Dag 3. Katmandu – Lukla (2804 m) – Phakding (2650m)

Efter frukost i Katmandu tar vi morgonflyget till Lukla (35 min). Det är en fantastisk flygning i sig.  Efter landning lunch innan ni påbörjar första etappen på vandringen till Phakding. Ni börjar med att gå nedför mot Dudh Kosi floden och sedan följer vi huvudleden upp mot Namche Bazaar. Det är lätt vandring och efter att vi passerat byn Ghat (2250 m) har vi inte så långt kvar till Phakding. Dagsetapp ca 3 timmar.

Dag 4. Phakding – Namche (3440 m)

Vandringen fortsätter längs med Duch Kosis strandbankar och korsar över floden på hängbroar vid ett antal tillfällen. När ni passerat gränsen till Sagarmatha National park, börjar det stiga uppåt och längs vägen har man fantastiska vyer. Vid klart väder kan man ha chans att se Mount Everest för första gången. Till sen eftermiddag är ni framme i Namche Bazaar, en plats som brukar kallas ”porten till Everest”. Det är en av de största byarna i området och här finns många restauranger, affärer, bagerier etc. Dagsetapp ca 6 timmar.

Dag 5. Namche Bazaar

Vila och acklimatisering gäller idag- Namche är en av Sherpafolkets huvudbyar. Här kan man även gå en kortare promenad till ett museum och lära sig lite mer om Sherpas traditioner och seder eller upp till den gamla flygplatsen vid Everest View Hotel. Härifrån har man en utmärkt vy mot Everest, Amadablam, Lhotse, Tawache och Khumbuglaciärens vid klart väder. Kanske något att vandra upp till vid solnedgången...

Dag 6. Namche – Tengboche (3867 m)

Leden fortsätter idag längs med Dudh Kosiflodens forsande glaciärvatten med fina vyer över bergsmassiven. Väl framme i Tengboche besöker ni det gamla vackert utsmyckade templet och har ni tur kanske det pågår en böneceremoni. Dagsetapp ca 5 timmar

Dag 7. Tengboche– Pheriche (4210 m)

Spännande hängbo över Imja Khola (floden) väntar idag. Vidare upp mot Pangboche och vidare till  sherpa byn Dingboche. Charmig sommarbosättning med enorma toppar runt om så som Lhotse, Island peak och Ama Dablam. Nu börjar höjden kännas av. Makligt tempo idag, dagsetapp ca 6 timmar.

Dag 8. Pheriche (Dingboche) - Negerjun (5100 m )

En acklimatiseringsdag i Dingboche-  MEN de som känner att de orkar och vill kan idag följa Keshab till Negerjun - en dagsetapp på ca 6 timmar fram och tillbaka. Ansträngande delvis och med branta stup men med enastående utsikt över  Lobuche East (6119m), Lobuche West (6145m), Kangtega (6685m), Taboche Peak (6367m), Thamserku (6608m) och Ama Dablam (6856m). På vandringen har ni lunchbox och tillbaka i Dingboche blir det middag med övriga tjejer.

Dag 9.  Pheriche  – Loboche (4910 m)

Uppåt mot Loboche längs med en morän som löper ut från Khumbuglaciären. Längs vägen finns många Mani stenar, minnesstenar, resta över klättrare som gått förlorade under expeditioner på de omkringliggande topparna. Böneflaggor vajar vid de höga passen. Leden fortsätter uppåt mot byn Loboche som ligger vid foten av berget med samma namn. Andningen kommer nu att kännas tyngre för de allra flesta. Dagsetapp ca 5 timmar.

Dag 10. Loboche – Gorak Shep (5230 m)

Kort vandringsdag på cirka tre  -fyra timmar. Höjden känns av så att ta det lugnt är viktigt så att så många som möjligt klarar morgondagen. Vi har vacker vandring med utsikt över Nuptse, Loboche och andra toppar och gå vid sidan av en mindre glaciär. Vi ankomst till Gorak Shep blir det lunch och vila.  

Dag 11 - Gorka Shep - Everest Base Camp (5364 m) - Gorak Shep

Sakta vandring med höjdpunkten i sikte..Ett steg - andas - ett steg - andas.....gäller för att inte råka ut för höjdsjukan. Sista ansträngde etappen till Bace Camp och den fantastiska utsikten härifrån med massiva toppar, böneflaggor och gnistrande isfall. Detta är det närmaste Everest man kommer utan att klättra. Tillbaka till Gorka Shep för nattläger. Dagsetapp ca 8 timmar i sakta tempo.

Dag 12. Gorak Shep – Khala Pathar (5545 m) – Gorak Shep - Dingboche  (4410 m)

De som är intresserade att se Everest Base Camp lite från ovan kan på förmiddagen vandra upp till resans högsta punkt Khala Pathar (5545 m). De som inte har ork eller lust inväntar gruppen till de är tillbaka från vandringen och tillsammans går ni nedåt till Dingboche. Dagsetapp med Khala Pathar ca 9 timmar. 

Dag 13. Dingboche – Namch Bazar (3440 m)

Efter några hårda vandringsdagar går det lite lättare mestadels nedför idag. På vägem passeras ännu en gång Tengboche och även Kyangjuma – Phakding. Efter ca 7 timmar vandring är ni åter i Namch Bazar.

Dag 14. Namche Bazar - Lukla (2800 m)

Idag är det brant nedför på många ställen, Rhododendronskogar, snöklädda berg, öppna fält och hängbroar kantade med böneflaggor följer längs vägen. Tillbaka i Lukla och ni kan se tillbaka på en av livets höjdpunkter, ta en öl, koppla av och reflektera över de tidigare dagarnas starka upplevelser. Dagsetapp ca 7 timmar

Dag 15. Lukla – Kathmandu

Flyger tillbaka till Katmandu (cirka 35 min) - resten av tiden i Nepal fritt för var och en att shoppa, vila eller göra egna utflykter. Keshab står till förfogande med tips och råd. 

Dag 16 - Kathmandu 

Dag 17 - Fritt fram till avresa mot Sverige.

 

Resans Pris 14000:- (exklusive flyg)

I resans pris ingår:

 • Flyg t/r Lukla 
 • Alla lokala transporter 
 • Engelsktalande lokal guide -Keshab 
 • Bärare
 • All mat (frukost, lunch och middag) under vandringen
 • Varma drycker (te, kaffe, varm choklad – tre gånger om dagen)
 • Boende under vandringen (Tea Houses)
 • Campingutrustning (dunsovsäck, dunjacka) om ni inte vill ta med egna
 • Vandringstillstånd 
 • Hotell i Kathmandu med frukost del i 2 bäddsrum
 • Sightseeing i Kathmandu

Inför resan kommer ni att få mer information om packning m.m. Detta är en krävande vandring mycket beroende av den höga höjden men acklimatisering sker gradvis. OM du har svårigheter med luftrören, astma eller liknande bör du kontakta läkare innan resan. Men alla med rätt motivation och bra grundkondition bör klara vandringen. Hur man klarar den tunna luften är mycket individuellt och har egentligen ingenting med konditionen att göra men en god kondition gör ju naturligtvis själva vandringen lättare. 

I priset ovan pris ingår inte flygresan (beräknad kostnad ca; 8000 -10000:- ). Var och en bokar sin egen flygresa. 

Detta är ett önskemål från tidigare resenärer som vill betala med kontokort för att få tillgång till bankkortens reseförsäkringsskydd. OM ni vill ha hjälp med flygresan kontakta Tant Gröns Resor.

Visum till Nepal ingår ej av praktiska skäl. Det kostar US dollar 40.00 - 50.00 och fixas vid ankomst till Kathmandu.

Hur anmälning och betalning går till:

Om Du vill följa med på resan betalar du bokningsavgift på 6000.- -

Max deltagare 12 personer 

Sätt in pengar på Bankgiro 218-6088. Skriv: namn, adress, telefonnr och personsiffror (6 stycken) på inbetalningskortet. Ange även vilken resa du anmäler dig till, samt din e-postadress. Resterande belopp skall vara inbetalt till Tant Gröns Resor 40 dagar innan avresa. 

Anmälan är bindande.

Avbeställningsregler.

Om du avbeställer resan med läkarintyg, eller av annan godkänd anledning (dödsfall eller att någon närstående blir allvarligt sjuk, så du tvingas avboka din resa) får du tillbaka 3500.- av din bokningsavgift fram till 40 dagar innan avresa. Efter andra inbetalningen återbetalas 60% fram till 20 dagar innan avresa. Efter det det står hela avgiften inne. Kontrollera med ditt försäkringsbolag så de täcker eventuell avbokning senare än 20 dagar innan. En administrativ avgift på minst 2500:- tas alltid ut vid avbokning.

Flyget har egna avboknings regler som medföljer fakturan från flygbolaget.

Samtliga resor omfattas av Statlig resegaranti.

Lagen om paketresor: https://www.konsumentverket.se/contentassets/acc261b187434045a4b8826cb015815b/standardformular-ai-paketresor-hyperlankar-kan-anvandas.pdf

 

"Den som väntar på att ta nästa steg kan bli stående på ett ben resten av livet"